DNB WEST BUILDING

Completed: 2014
Program: 12.000 m2 office
Client: Oslo S Utvikling AS
Location: Bjørvika, Oslo, Norway
Collaboration: Zinc AS

STAIRWAY TO HEAVEN

DNB WEST BUILDING
STAIRWAY TO HEAVEN

Completed: 2014
Program: 12.000 m2 office
Client: Oslo S Utvikling AS
Location: Bjørvika, Oslo, Norway
Collaboration: Zinc AS
The sequence of terraces follows the tilted elevator all the way to the top. © Olaf Kon

Barcode is part of the mixed-use development of Bjørvika, a former harbor area and highway intersection that expands Oslo city center. Dark teamed with MVRDV and A-Lab and won the international design competition for the development. The winning entry proposed as a string of narrow, yet heterogeneous building shapes inspired in the design of a barcode. DnB’s three-building headquarters is part of the Barcode development, and each member of the Barcode team designed a different part of the trio.

DARK was responsible for the glass-and granite“West-Building”, which accommodates 600 occupants. An underground concourse containing meeting rooms, canteen, and other common functions runs continuously under all three DnB buildings. The 15-story office building resembles a giant stair, in which each tread is a large roof terrace and each riser is a two-story-tall glazed common room. The extensively planted rooftops retain water while also providing employees with contemplative break spaces that look towards the east and south.

Conceptual diagram
View from Dronning Eufemias gate. © Olaf Kon

A publicly accessible inclined elevator that terminates in a penthouse restaurant outlines the stair-shaped volume. Alongside this elevator, an internal stairwell connects the several floors where DnB offices’ are located. Shops, food vendors, and other commercial services populate the street level, which also features an open passage punching through all the buildings in Barcode complex.

DnB West building at the Barcode in Bjørvika, Oslo
The Barcode's concourse running through the building. © Jiri Havran
East façade
On the top floor a publicly acessible restaurant is installed, accessible through the tilted elevator. © Olaf Kon
Longitudinal section.
The staircase alongside the tilted elevator. © Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
Roof plan.
DNB.juni-juli.03
The common areas extend outside to terraces. © Jiri Havran
Floor plan, 5th floor
Façade seen from Trelastgata. © Jiri Havran