RAISING THE CURTAIN

Design: 2017
Client: The National Theatre
Program: A vision for future expansion and rehabilitation
Location: Oslo, Norway

A VISION FOR A FUTURE THEATRE

RAISING THE CURTAIN
A VISION FOR A FUTURE THEATRE

Design: 2017
Client: The National Theatre
Program: A vision for future expansion and rehabilitation
Location: Oslo, Norway
Aerial overview

On behalf of the National Theater, we made a visionary sketch based on the recommendations in a report from 2014. A vision not only limited to the rehabilitation of the building, but a vision where the theater is seen in a bigger public context, with a fifty-year perspective. We believe the National Theater's challenges are threefolded; A historic building with pressing maintenance needs, an important, yet under-used urban space that offers little to its surroundings and an institution with enormous space needs.

Main entrance and square

The vision requires a rehabilitated theater building and an upgrade for the best possible functionality and accessibility. The main scene is expanded and today's amphitheater becomes a test hall for the main stage. In addition, there are meeting areas, cafe/restaurant, library and abundance areas. To avoid new buildings that challenge the listed building, areas underground are added to meet the need for a modern theater. In front of the main entrance, a new access will connect the historic lobby with an immersed space for larger outdoor receptions, with a restaurant facing Stortingsgaten.

The National Theatre deserves more than a cosmetic face-lift.

On the corner of the main shopping street, the building floor is raised to expose a ground floor café/gift shop underneath an amphitheater for smaller theater arrangements and open-air events. Towards the University Square, the library and areas for theater dissemination to children are added. The entire site becomes a stage for urban life and theatrical preformance, where the classical building plays the lead role. New city spaces are more targeted to the surroundings through new links to existing streets and squares, and by exposing the theater's features to passers-by and visitors. With this we think the National Theater again can become a great theater, and an attractive and accessible meeting place for everyone!

1 - Challenges
2 - Solutions
3 - A visionary concept