NVE

COMPLETION: 2011
PROGRAM: 21,000 m2 office
CLIENT: Entra Eiendom AS
LOCATION: Middelthunsgate 29, Oslo, Norway

HISTORIC CONSERVATION

NVE
HISTORIC CONSERVATION

COMPLETION: 2011
PROGRAM: 21,000 m2 office
CLIENT: Entra Eiendom AS
LOCATION: Middelthunsgate 29, Oslo, Norway
© Nils Petter Dale

Norwegian Water Resources and Energy Directorate Headquarters, NVE.
Middelthunsgate 29 was built in the early 1960s to serve as the Norwegian Water Resources and Energy Directorate's (NVE) administrative building. Designed by the brothers Fr. Lykke-Enger and Knut Enger, the modernist structure has an elongated, curved shape, with a transverse rear wing. The curves lend the building a monumental character, and it stands out among similar buildings from the same period by its distinguished details and solid materials.

© Nils Petter Dale

When Dark was tapped to rehabilitate the building, many of its elements were under historic conservation, including the building's cafeteria, main entrance, facade, central staircase and two office wings (preserving the so-called “little bureaucrat’s office.”). Dark collaborated closely with the Norwegian building preservation authority to maintain the building's original qualities, while creating a new, flexible and functional workplace for NVE.

© Nils Petter Dale
Floor plan, 1st floor.
Typical floor plan
Floor plan, 6th floor
Floor plan, 7th floor
© Nils Petter Dale

The renovated facilities are marked by their pioneering approach to environmental design and energy use, with an emphasis on resource-friendly solutions. The added energy of the building will not exceed 120 kWh/m2year; considering high degree of conservation involved in the project, reaching this extremely low level of energy consumption was a surprising and extraordinary feat.

Section
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale