OSLO SKATEHALL

COMPLETED: January 2017
ARCHITECT/INTERIOR ARCHITECT: DARK arkitekter AS
LANDSCAPE ARCHITECT: Rambøll/Landskapsfabrikken
SKATEBOARD ELEMENTS: IOU Ramps/Glifberg+Lykke
PROGRAM: 2330m² indoor + 620m² outdoor skatepark

APPROVED BY TONY HAWK

OSLO SKATEHALL
APPROVED BY TONY HAWK

COMPLETED: January 2017
ARCHITECT/INTERIOR ARCHITECT: DARK arkitekter AS
LANDSCAPE ARCHITECT: Rambøll/Landskapsfabrikken
SKATEBOARD ELEMENTS: IOU Ramps/Glifberg+Lykke
PROGRAM: 2330m² indoor + 620m² outdoor skatepark
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Professionals and amateur skateboarders of all ages will side by side occupy the new 2300 sqm indoor skatepark at Voldsløkka in Oslo, Norway.

The new indoor skatepark at Voldsløkka is a long awaited facility with well-documented needs. The facility will be an important meeting place for young people, and help to cover one ever-increasing need for low-threshold facilities for unorganized sports. The users’ needs for the skatehall will have a high priority also in further development. The building will be a flexible skatehall, with great capacity that offers attractive experiences.

Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Siteplan

CENTRAL LOCATION IN OSLO
The skatehall and the associated exterior area is located in a sloping terrain between existing grass- and gravel football fields along Stavangergata at Voldsløkka. The design and concept for both building and landscape was developed in collaboration between the landscape architect, the architect and a special adviser to skateboard facilities. Throughout the entire process, there has been a focus on; a holistic design grip that coordinates the use and design of the landscape, understanding skateboarding features and usage, design of the skatehall and understanding the general situation and neighborhood.

Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

ADAPTATION
The architectural concept was based on the idea that the usage as a skateboarding arena should be reflected in the volume and expression. The main volumes and facade composition of the building is therefore inspired by skateboard elements and their dynamic formal language, and is adapted to the desired room program.

The hall consists of two equal volumes that stand against each other, where one cantilevers over the main access, while the other cantilevers over the outdoor skatepark and public park.

Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

THE EXTERIOR SKATEPARK
The landscaping has a design that incorporates the directions and design language of the building, and a terrain that connects it to the adjacent park. The skateboarding area on the lower level of the park is mainly designed as a concrete deck with skateboard elements, ramps and an amphitheater of concrete (620 sqm). The mid-level with wooden decks is adapted for both skateboarding and recreation with edges of granite (220 sqm). A skateboard element in concrete highlights the entrance from Stavangergata. The exterior levels are linked with staircases, an amphitheater, skateboard ramps and ledges in the Northeast. This allows for skateboarding and a good view of the activities from the park and into the hall.

Floorplan. 1st floor.

The skateboard area located on the ground floor is designed so that 50 skateboarders can use the different areas simultaneously. The skateboarding area includes a large floor space for street skating, 1 or 2 bowls, a micro ramp and a fullsize vert.
This will be an excellent venue for arranging NM and international skate contests.

Floorplan. 2nd floor.
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: DARK

The volumes are inclined in opposite directions of the terrain, creating dynamics and motion. The design contributes to an interesting experience both in remote impact, and for those who live close to the site. The building has a good integration in the landscape and is adapted adjacent to its surroundings and outdoor program.

Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

PROGRAM
The main entrance is clearly visible on the west facade and the architectural design allows the creation of a natural shelter above the access zone. The café is located in the southwestern corner where the skateboarders, their friends and family can get light refreshments. The cafe also has a sunny and covered outdoor area in the access zone.

Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

From the gallery on the second floor visitors can follow the tricks and stunts from the skateboard areas on the floor below. The building will also have toilet and cloakroom facilities, a workshop and storage, media and game rooms, facilities and equipment for video editing and meeting rooms.

Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: DARK
Photo: DARK
Photo: DARK

HONEST EXPRESSION
Materials and detailing are given a simple and crude expression whose quality is to highlight the constructive and protective materials. The shape is articulated with contrast between open and closed fields in the strong, clean volumes. The hall will be clad in a perforated metal cladding in a dark and a light nuance for each volume. The purpose is to emphasize and highlight the configuration not only with its shape, but also in material use. Colors and materiality creates a diversified entirety and gives an extra dimension to the angled expression.
The building volumes, window placement, cantilevers and vegetation is designed to minimize solar radiation, which reduce the need for cooling. It is also planned principal conditions for implementation, such as passive house requirements, high degree of recycling of materials, LCC, indoor climate and energy requirements.

The windows at ground level helps to activate the surrounding areas because one gets access to the indoor skateboard activity and a good view from the hall to the adjacent outdoor areas. A distinct connection between indoor and outdoor areas creates security, visibility and natural social control. This openness and transparency also contributes the skateboard activity to become an inspiration for both active athletes and passersby.

Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Lars Gartå/DARK
Photo: Lars Gartå/DARK
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Photo: Lars Gartå/DARK
Photo: Lars Gartå/DARK
Facade
Sections
Sections
Photo: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

IN COLLABORATION WITH: Sweco, Rambøll AS, Hjellnes Consult AS, Hansen Sveis & Montering AS / Stålbygg AS / Siv.ing. Trond Brynhildsen, Borg Bygg AS, Bjørnstad Prosjektering AS, DeltaTek AS, Sweco, Høyer Finseth AS, Profilteam, Studio Navid Navid, Petter Hatlem, Mats Hatlem, Karsten Kleppan, Anders Frøystad, Fredrik Ask Stensrud, Espen Røed.