WALDEMAR'S GARDEN

Completed: 2005
Program: 50,000 m2 housing
Client: Armada Eiendom
Location: Hauchs gata, Grünerløkka, Oslo, Norway

urban densification

WALDEMAR'S GARDEN
urban densification

Completed: 2005
Program: 50,000 m2 housing
Client: Armada Eiendom
Location: Hauchs gata, Grünerløkka, Oslo, Norway
The complex opens onto Akerselva Park.
© Nils Petter Dale/DARK

Situated along the Akerselva river in Oslo, the goal of the Waldemar's Garden apartment complex was to maximize urban densification without sacrificing light, air and access to nature.
Like other of Dark's housing developments, Waldemar's Garden employs variations in height to flexibly accommodate the needs of its inhabitants, as well as to promote accessibility to the surrounding landscape and urban life.

Waldemar's Garden is composed of six high concrete towers clad in bright metal plates and two lower blocks clad in brown brick.
© Stein Arne Andreassen/DARK

Six high concrete towers clad in bright metal plates and two lower blocks clad in brown brick work together to form a playful facade. The lower volumes relate to the scale of the neighboring buildings, while the higher towers step back from the street, where they are less visible from Hauchs Gate and Darres Gate.

The goal of Waldemar's Garden was to maximise urban densification without sacrificing light, air and access to nature.
© Nils Petter Dale/DARK

The project is marked by a strong emphasis on green spaces; to the east, the complex is bordered by the dense vegetation of the Akerselva river park, where residents can access a path to the centre of the city. Dark describes the river's edge as "an urban linear park connecting the city centre with the forest outside Oslo, where one can hike from the fjord to deep forest through the city without ever losing contact with nature."

Siteplan
View from the common roof terrace.
© Nils Petter Dale/DARK
A sample of apartment plans.

The 237 residential units of Waldemar's Garden range from 36 to 125 square metres, the larger of which are designed around the concept of "large cube containing a small cube", allowing light to pass through all ends of the flat. Though layouts vary, most units have balconies that face the river.

Site model.
© Christian Roth Christensen/DARK
Site model.
© Christian Roth Christensen/DARK
© Espen Grønli/DARK